21 Eylül 2012 Cuma

Nikah için resmi işlemler, formaliteler

  Evlilik Formalitelerini gözünüzde büyütmeye hiç gerek yok. ışin zor olan kısmı evlenmeye karar vermek. Gerisi sadece birkaç ufak ayrıntıdan ibaret. Yeterki zamanlamayı doğru yapın. Gün Almak ıçin Nikah Dairesine Nasıl Başvuruluyor? Evlilik işlemlerine başlamak için öncelikle oturduğunuz ilçe veya semtin nikah memurluğuna başvurmalısınız. Evleneceğiniz kişiyle ayrı ayrı semtelerde oturuyorsanız, birinizin semtindeki nikah memurluğuna başvurmanız yeterli olacaktır. Başvuru için Neler Gerekli? Çiftlerin mutlaka şahsen
gidip başvuru yapması gerekiyor. Başvuru istenenler ise; 78217;şer adet vesikalık fotoğrafınız, fotoğraflı ve yeni nüfus cüzdanlarınız, ayrıca nüfus cüzdanlarınızın birer adet de fotokopisi. Bunun dışında müstakbel eşinizin ikametgah belgesi de yanınızdayken nikah dairesinde size verilecek olan evlendirme beyennamesini de doldurmanız gerekiyor. Eğer nikah dairesinde evlenecekseniz o zaman evlendirme memuruna hangi gün ve saatte evlenmek istediğinizi bildirmelisiniz. Bu tarih uygunsa hemen kayıtlarınız yapılıyor. Böylece nikah gününüzü belirlemiş oluyorsunuz.

Nikah Memurluğuna Başvuru Tarihi
Bahar ve yaz dönemlerinde nikahlarda genellikle bir artış görülür. Bu nedenle de nikah dairelerinde yığılmalar olur. Önceden programladığınız bir tarihte evlenmek istiyorsanız 15-20 gün önceden başvuruda bulunup gün almanızda fayda var.Unutmayın; genellikle nikah dairelerinin en dolu olan günleri Cumartesi ve pazardır.

Nikah Memurunu Düğün Mekanına Nasıl Çağırabilirsiniz?
Nikah dairesi dışında bir yerde evlenmek istiyorsanız, nikah memurunu o mekana çağırabiliyorsunuz. Bunun için nikah dairesine başvurunuzu yaptığınız zaman, evlenmek istediğiniz gün, saat ve yeri nikah memuruna bildirmeniz yeterli. Bu durumda ayrı bir ücret ödemeniz ya da bir işlem yapmanız gerekmiyor. 

Nikah şahidini Nasıl Belirleyeceksiniz?
Nikah şahitlerinin aile büyüklerinden ya da dostlarından olması bir gelenek gibidir. Ancak son yıllarda gençler en yakın arkadaşlarını da rahatlıkla nikah şahidi olarak seçebiliyorlar. Eğer şahidiniz yakın arkadaşlarınızdan birileri olacaksa bunu onlara hemen söyleyin. Çünkü giyeceği kıyafeti seçmek için zaman ihtiyacı olabilir. 

Sağlık Kontrolü Yaptırmak Zorunlu mu?
Çiftlerin sağlık kontrolü yaptırmak gibi bir zorunluluğu yok. Eğer çiftlerden biri (ya da her ikisi) diğeri için bu kontrolü şart koşuyorsa bunu başvuru sırasında beyan ettiği taktirde, nüfus memurluğu o kişiyi ( ya da çiftleri) hükümet tabibliğine yollamak zorunda kalıyor. Çiftlerin sağlık kontrolü yaptırması zorunlu olmasa da kendilerinde varlığını bile bilmedikleri bazı hastalıkları öğrenmeleri ve bunları birbirlerine ya da doğacak çocuklarına geçirmelerini önlemek bakımından çok faydalı olacaktır.

Yıldırım Evlilikler Nasıl Gerçekleştirilir?
Eğer uzun sürecek bir hazırlık dönemine ihtiyacınız yoksa, nikah memurluğuna gerekli tüm evraklarınızla birlikte başvurabilirsiniz. ıki de şahidinizin olması, nikahınızın birkaç saat içinde kıyılması için yeterli. Tabii evlenmek için kanuni bir engelinizin olmaması gerekiyor.

Evlilikte Resmi Prosedürler

Bir kişinin evli olup olmadığı resmi evraklarla ispatlanabilir. Bu resmi evrakların en geçerlisi de evlilik cüzdanıdır. Evlilik cüzdanı iki kişinin bir aile oluşunu ispatlamaktadır. Çiftlerin hazırlıklarının en önemlisi ve can alıcı noktası bu hazırlıklardır. şayet bu zamana kadar yaptığınız hazırlıkları, resmiyete dökemezseniz o zaman hiç bir şey elde etmemiş sayılırsınız. Resmi işlemlere başlamadan önce nasıl bir düğün istediğinizin kesinleşmiş olması gerekir. Çünkü bu özel günde her etap birbirini aksamadan izlemelidir.

Nikahın tarihi ve saati de düğün davetine bağlıdır. Nikahınızın davetin verileceği yerde mi, yoksa nikah salonunda mı kıyılacağı konusunda karar verin. Eğer nikah salonunda kıyılacaksa hangisi olacağını belirleyin. Çünkü nikahınız davetin verileceği yerde olacaksa başvuru sırasında yetkililere bu adresin de verilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor. Nikah yerini belirledikten sonra başvuru için gerekli evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. ıstenilen evraklar; Resmi prosedürlerde genel olarak yapılan hazırlıklar şöyle; Kamu kurum ve kuruluşlarında en önce evlilikte aranan il sağlık durumunun, akli şuurunun yerinde olması, zührevi ve bulaşıcı hastalık taşımaması gerekmektedir. 
Evli olmamak, reşit olmak : Erkeğin ve kadının 18 yaşını bitirmesi gerekmektedir.Anne Baba rızası olmadan evlenmelerde kız 15 , erkeğin 17 yaşını bitirmesi gerekir.Bu yaşları tamamlamayanların yetkili mahkemeden 88. madde kararı alınır ve yine anne baba rızası alınarak yetkili kurumca onaylanarak belgelere eklenir.Yakın akraba olmamak. Başvuru sırasında gerekli olan evraklar ise; Eşinizin ve sizin 4' er adet renkli fotoğrafı, nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri, ikametgah belgeleri ve nüfus kayıt örnekleri tamamlanması gereken belgeler arasında. 2 adet posta pulu ve zarfı ile müracaat etmeniz gerekiyor., Fotoğraflı ikamet ve Nüfus suretleri bağlı bulundukları mahalle muhtarlıklarınca doldurulup tasdik ettirilir. Nüfus Müdürlüklerinden en son medeni hallerini gösteren Nüfus Kayıt örneği alınır. Evlenecek çiftlerin tarafından imzalanmış 4 nüsha Evlenme Beyannamesi 1 er adedi fotoğraflı olarak doldurulur. Belgelerle birlikte saat 08.30 ile 11.00 arası evlendirme müdürlüğü'ne müracaat edebilirsiniz. ğer belirlediğiniz tarih ve saatte başka nikah yoksa, nikah işlemleriniz başvurur başvurmaz tamamlanıyor. Eğer nikahınızı bağlı bulunduğunuz ilçe dışında bir nikah salonuna kıydırmak isterseniz, ilk önce kendi ilçenizin nikah salonuna başvurmanız ve oradan bir sevk kağıdı almanız gerekiyor. Daha sonra bu sevk kağıdı ve başvuru için gerekli evraklarla istediğiniz nikah salonuna başvurabilirsiniz.


Yabancı uyrukların ilk önce bulundukları şehirdeki konsolosluklardan bekarlık belgelerini almaları, bunu valilikteki Vilayet Hukuk ışleri Bürosu'ndan onaylatıp 3 adet fotokopi çektirmeleri gerekiyor. Pasaportlarını yeminli tercüme bürosunda tercüme ettirip noterden onaylatılması ve bütün bu evraklarla başvuracaklar. Bunun dışında başvuru sırasında pasaportun aslının ve 2 adet fotokopisinin de bulunması koşulu var. Çiftler, sağlık kontrollerinden geçmesi gerekiyor. 
Resmi işlemler evlendikten sonra da tamamlanmış sayılmıyor.. Bir kısmını siz, bir kısmını da nikah dairesi gerçekleştiriyor. Nikah dairesi, bağlı olduğunuz nüfus dairelerine yeni medeni durumunuzu bildiriyor. Size de, evlilik cüzdanınızı yanınıza alarak nüfus cüzdanlarınızı yeniletmek kalıyor. Başvurularda resmi nüfus cüzdanları ve fotokopileri bulunması gerekmektedir. 
Nüfus idaresine müracaat sırasında çiftlerin ayrı ayrı ikişer adet fotoğrafları, ikamet isteniyor. Daha sonrada doğum yerine göre faks çekilip sonuç alındıktan sonra yeni nüfus cüzdanları teslim ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder