21 Eylül 2012 Cuma

tırnak kırılması nedenleri

Tırnakların kolay kırılmasının bir diğer nedeni yağ eksikliği olabilir ancak bu durum alınan yağ miktarını arttırmakla değil de dengeli beslenme ile çözülebilir.Tırnakların kolay kırılmasının en yaygın sebebi vitamin ve mineral eksikliğidir..
 Tırnakların Çabuk Kırılması ve Çocuklarda Tırnak Kırılması: Eğer vücutta özel bir vitamin eksikliği yoksa, beslen­me bozukluğundan kaynaklanmıyorsa tırnak kırılması ge­nellikle dış etkenlere (deterjan, güneş vb.) bağlıdır. Tırna­ğın sertliğini azaltıp esnekliğini arttıran, böylece kırılma­ların önüne geçen sölüsyonlarlar var. Sertlik solüsyonları diye satılmakla birlikte asıl olarak tırnağı esnetmektedir­ler. Maalesef pahalı olanlarının daha iyi olduğunu düşü­nerek, tanınmış isimlerin çıkardığı solüsyonları almakta yarar vardır. Bu solüsyonlar kullanıldığında tırnak iki üç haftada düzelip uzamaya başlar. Bunun dışında dış etken­lerden korumak, kurutucu, alkalen maddelerden uzak Tutmak gerekir.

Tırnak Kırılması Nedenleri, Kırılan Tırnaklar İçin: Tırnak Kırılmasının Sebepleri: Yetersiz beslenme, deterjanların tesiriyle ve bazen de özellikle tiroit beziyle ilgili metabolizma hastalıklarından olur.

Önlenmesi için altta yatan rahatsızlığın ortaya çıka­rılması gerekir. Bunu da cildiye ve iç hastalıkları uzmanı, muayene ve tahlillerle tesbit eder. Tedavi buna göre yapı­lır.

Tırnak Kırılması Neden Olur? 
Saçlar gibi tırnaklarda genel sağlık durumunun yansımasıdır. Sık ve kolay kırılan tırnaklar çoğunlukla vücuttaki bir eksikliğin göstergesidir. Kolay kırılan tırnaklarda öncelikli düşünülmesi gereken vücut ve dolayısı ile tırnakların susuz kalmasıdır. Böyle bir şikâyetiniz varsa günde ortalama sekiz bardak su içmek konusunda kendinizi alıştırın.

Tırnakların kolay kırılmasının bir diğer nedeni yağ eksikliği olabilir ancak bu durum alınan yağ miktarını arttırmakla değil de dengeli beslenme ile çözülebilir.

Tırnakların kolay kırılmasının en yaygın sebebi vitamin ve mineral eksikliğidir. Başlıca demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ile A ve D vitamini eksikliği… Tabii hepinizin bildiği gibi en sağlıklı çözüm dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Bununla beraber multivitamin tabletler veya kalsiyum, çinko, magnezyum… preparatları da eksiklerin yerine konulmasında önerilen besin takviyeleridir.

Demir eksikliği anemisine bağlı tırnak bulgularını diğerlerinde ayırmak gerekirse tırnaklarda kolay kırılmanın yanı sıra uzunlamasına kabarık çizgilenme, düzleşme, çukurlaşma da görülür. Demir eksikliği anemisinin tedavisi ile bu şikayetler de ortadan kaybolur. Ve takviye olarak da bol bol üzüm suyu, erik suyu, havuç suyu önerilir.

Eksikliğe göre ilaç ya da beslenme önerilerinden başka tırnaklarınızın kırılmaması için zeytinyağı ve limon karışımı ile ellerin tırnakların ovulması ve beraberinde besleyici merhemlerin kullanılması da konunun uzmanları tarafından önerilmektedir.

Eğer tırnaklarınızda kırılma yok ama beyazlaşma varsa bunun sebebi kalsiyum eksikliğidir. Yine multivitamin ya da kalsiyum ile D vitamini destek ürünleri, beraberinde bolca süt, süt ürünleri ve her gün 10 – 15 tane fındık, badem yenilmesi de uzman önerileri içinde yer almaktadır.

Son olarak tırnak renginden kısaca bahsetmek gerekirse; tırnak rengi de bir sağlık göstergesidir. Vücuttaki eksikliklerin yanı sıra nikotin, kötü ojeler, kötü asetonlar da tırnakların sararmasına neden olur. Bunun için ikiye bölünmüş bir limonu sararan tırnaklara sürdükten sonra oksijenli suyla ıslatılan pamukla ovulması yine uzman önerilerindendir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder