25 Eylül 2012 Salı

lekeler- benler--cilt lekeleri

1. Çiller

Çil, cildinizde ortaya çıkan açık kahve renkli noktalardır. Güneş ışınları çillerin oluşmasına neden olur. Genelde yaz aylarında çiller artar ve kış aylarında azalır. Alınan güneş miktarına göre daha koyu
veya açık renk olabilirler. Yüzde ve kollarda oluşan çiller, cildin diğer bölgelerinde olanlara oranla daha koyu renklidirler. Çillerin görülmesi son derece doğal bir olaydır. Çillerin varlığı bir tehlike veya tehdit oluşturmaz, cildinizin güneş ışınlarına karşı hassas olduğunu düşündürebilir.

2. Benler (Nevüs), 
ciltte görülen açık veya koyu kahve rengi zaman zaman siyah renkteki noktalardır. Bazıları hafifçe ciltten kabarık olabilir. Bazılarının üzerinde de kıllar bulunabilir. Genelde çocuk yaşlarında görünmeye başlarlarsa da 40 yaşına kadar sayıları artabilir, bu yaştan sonra pek artmazlar. Benler başlangıçta birer leke gibi olabilirler. Daha sonra gittikçe büyüyerek, kabarık bir yapı alabilirler.Gebelik, fazla güneşe maruz kalmak veya bazı ilaçların kullanılması renklerinin koyulaşmasına neden olabilir. gençlik  yıllarında da renklerinde koyulaşma olabilir. Benlerdeki şekil değişiklikleri zararsız olabileceği gibi bazı ciltte görülen kanser tiplerinin de ilk bulgusu olabilir. Devamlı fiziksel etkiler altında kalan benler için, örneğin avuç içindeki bir ben gibi, hekiminiz ile görüşün. Eğer size bir tedbir olarak çıkartılmasını önerir ise, çok basit bir müdahale ile bu işlemi yaptırabilirsiniz. Benlerdeki renk ve şekil değişmeleri çok iyi takip edilmeli ve değişim gözlendiğinde hekime danışılmalıdır.

3. Lekeler

Ciltte daha bir çok lekeler görülebilir. Bu lekelerin bir kısmı doğumsal olabileceği (Çilek Lekesi) gibi bazıları da sonradan kazanılabilir (spider anjioması). Bazı lekeler de yaşlılık sonucu ortaya çıkarlar (yaşlılık lekeleri).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder