26 Eylül 2012 Çarşamba

protein kilo verdirir

Protein diyeti yaptım zayıfladım diyen kişi sayısı çok. Proteinbakımından zengin beslenmek, sık sık proteinli yemekler yemek, kırmızı et ve tavuk tüketmek, yumurta, peynir yemek, süt ve yoğurt tüketmek ciddi oranda kilo vermeye faydalıdır. Bu şekilde beslenmek zayıflamaya faydalıdır ve kilo vermeyi de hızlandırır. Böylece daha hızlı ve kolay kilo verebiliriz

Hayvansal proteinler neler?
Tavuk, balık, yumurta,
kırmızı et, hindi, yağlı peynirler.
Karbonhidratlar ise pirinç, patates, unlu mamuller, ekmek, hamur işleri, beyaz undan yapılan ürünler. Bu ürünleri kontrollü ve mümkün olduğunca dengeli tüketin.
Proteinden zengin hayvansal besinler kırmızı et, balık, kabuklular, yumuşakçalar, yumurta, süt ve süt ürünleridir.
Protein açısından zengin bitkisel kaynaklar tahıllar ve soya, mercimek, kuru fasulye, bezelye gibi sebzelerdir.
Bitkisel protein kaynakları hayvansal olanlar kadar besin değerlerine sahip değil. Bunun nedeni de amino asit değerleriyle ilgili. Dolayısıyla yumurta ve süt ürünleri tüketmeyen vejeteryanlar bu amino asit açığını mutlaka başka şekilde telafi etmelidirler.
Yüksek protein diyeti uygulamak isterseniz, kısa dönem süren bir diyeti seçin. Tüketeceğiniz proteini akıllıca seçmek de önemlidir. Balık, derisiz tavuk, yağsız sığır eti ve az yağlı süt ürünlerini tercih edin. Tam tahıllılar, yoğun besleyici özelliği olan sebzeler ve meyveler gibi lif oranı yüksek olan karbonhidratları yiyin. Böbrek, karaciğer ya da diyabet rahatsızlığınız varsa ve kronik bir hastalıktan dolayı ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz ya da emziriyorsanız, yüksek protein diyetine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yiyeceklerinize bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin: Sirke ve limon glisemik yükü azaltıyor, kilo almayı yavaşlatıyor. Tuz kullanımınızı sınırlayın. Tuz hem çok yediriyor hem de su tutulmasını artırıyor.
Fazla protein tüketimi nelere yol açar?
Böbrek yetmezliği gibi bazı durumlarda fazla protein tüketimi doğru değildir. Böyle durumlarda kişinin protein alımını mutlaka kontrol altında tutması gerekir. Çünkü böbrek amino asit eliminasyonu açısından oldukça önemli bir rol oynar. Aynı zamanda böbreğin fonksiyonları açısından azotun organizmada birikmesi tehlike yaratabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder